Wat is IPL?

IPL of Intense Pulsed Light is een technologie die gebruikt wordt om huid-aandoeningen en overtollige haargroei te behandelen. IPL levert korte, intense lichtflitsen af die door de in de huid en de haren aanwezige melanine (pigment) worden geabsorbeerd en omgezet in warmte.

Door de golflengte, de pulsduur en de intensiteit van het licht zorgvuldig te kiezen, en met behulp van filters, kan er heel doelgericht een specifieke zone of aandoening behandeld worden.

Voorzorgen en voorbereiding

Wie met IPL wenst behandeld te worden dient zonlicht en zonnebank te vermijden op de te behandelen (of net behandelde) zones. Ook dit licht wordt immers geabsorbeerd door de melanine en een getaande huid kan het resultaat van de IPL behandeling verstoren, of in bepaalde gevallen zelfs beschadiging van de huid veroorzaken.

Wie zich met IPL wenst te laten ontharen wordt aangeraden enkele weken voor de start van de behandeling niet meer te epileren of te waxen. Scheren kan nog wel indien er rekening mee gehouden wordt dat de te behandelen haren op het moment van de behandeling 1 à 2 millimeter lang moeten zijn.

Vóór de start van de behandeling vindt er een intakegesprek plaats en krijg je een intakeformulier met een uitgebreide checklist van alle do's & don'ts en een medische vragenlijst. Op dat moment zal er op basis van jouw huid- en/of haartype een gepersonaliseerd programma opgesteld worden met onder meer een indicatie over het aantal sessies dat wenselijk is voor jouw behandeling. Voor zover nodig stemmen we dit programma af in samenspraak met uw huisarts of dermatoloog.

Permanent ontharen met IPL

Het principe van permanent ontharen met IPL bestaat er uit de vrijgekomen energie via het haar naar het haarzakje te geleiden. Het haarzakje sterft af door de ontvangen warmte en er zal geen nieuwe haargroei meer ontstaan.

Om de geleiding van de ontwikkelde warmte nog te verbeteren maken wij gebruik van RF (radiofrequentie) golven in combinatie met IPL. Door deze RF golven worden ook de dieper liggende huidlagen bereikt waardoor het resultaat van de ontharing nog aanzienlijk verbetert.

In principe kan elk gewenst lichaamsdeel met IPL onthaard worden. De nodige vaststellingen hierover worden tijdens het intakegesprek gedaan. 

Huidverjonging met IPL

Het gebruik van IPL levert een erg doeltreffende en natuurlijke wijze van huidverjonging.

Onze huid ontleent haar stevigheid aan de aanwezigheid van collageenvezels. Naarmate we ouder worden neemt helaas de aanmaak van collageen en elastine af en dit zijn twee stoffen die zorgen voor een vitale, jeugdige en vooral veerkrachtige huid.

Het IPL flitslicht wordt door de huid opgenomen en omgezet in warmte, waardoor de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd wordt. Deze nieuwe huidcellen gaan gepaard met een verhoogde aanmaak van collageen in onze huid en hierdoor zal de huidtextuur zienderogen verbeteren. De huid zal er frisser en jonger uitzien en terug verstevigen. Er wordt elastine gevormd, rimpels worden minder diep en gelaatstrekken zachter. Dit proces van huidverjonging is 100 % natuurlijk : de huid wordt gestimuleerd om zichzelf te verbeteren zonder dat er kunstmatige stoffen aan de huid toegevoegd worden.

Met een gerichte IPL behandeling kunnen kleinere zones specifiek aangepakt worden om de diepte van de rimpels te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Het volledige gelaat kan met IPL behandeld worden. Het proces verloopt gelijkmatig en levert een duurzaam resultaat. Reeds na een eerste sessie zal het resultaat merkbaar zijn.

In een aantal gevallen kunnen we ook littekens met een gunstig resultaat behandelen.

Behandeling van huidaandoeningen met IPL

Met IPL kunnen we tevens een aantal aandoeningen van de huid doelgericht aanpakken.

 

Couperose : bij couperose zijn de haarvaatjes continu aangetast en uitgezet. Hierdoor treedt een rode verkleuring van de huid op en dit wordt uiteraard door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Over de oorzaken van couperose is weinig bekend maar door de toepassing van IPL licht kunnen we tot een gerichte behandeling en een mooi eindresultaat komen. De warmte van het IPL licht gaat de vaatwanden herstellen en verstevigen, en hierdoor zal de uitzetting en de roodheid van de haarvaatjes verdwijnen.

Afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de huidskleur en de ernst van de aandoening, zal veelal het aantal nodige sessies hier eerder beperkt blijven.

 

Acné : ontstaat door een verhoogde productie door de talgklieren - al dan niet door een hormonale verstoring - waardoor de talgklieren verstopt raken en gaan ontsteken.

Door een behandeling met IPL gaan enerzijds de ontstane bacteriën vernietigd worden, en wordt anderzijds de talgproductie gereduceerd. Hierdoor zullen de talgklieren terug inkrimpen en minder snel verstop raken.

Gemiddeld zijn een 8-tal sessies nodig om tot een mooi resultaat te komen, afhandelijk van de ernst van de aandoening, en in combinatie met een aangepaste reiniging van de huid. 

 

Pigmentvlekken : ook bij het verwijderen van zogenaamde ouderdomsvlekken, zonnevlekken of pigmentvlekken komen we met de toepassing van de intelligente IPL technologie veelal tot zeer mooie resultaten.